Skip to main content

Microsoft Dynamics 365 Business Central Integration is Helping Enterprises Grow!

Top 10 Core Java Interview Question and Answers.

Q1.What is Java?
Ans-
Java is the high-level, object-oriented, robust, secure programming language, platform-independent, high performance, Multithreaded, and portable programming language. It was developed by James Gosling in June 1991. It can also be known as the platform as it provides its own JRE and API.

Q2.What do you understand by Java virtual machine?
Ans-
Java Virtual Machine is a virtual machine that enables the computer to run the Java program. JVM acts like a run-time engine which calls the main method present in the Java code. JVM is the specification which must be implemented in the computer system. The Java code is compiled by JVM to be a Bytecode which is machine independent and close to the native code.

Q3.What is the difference between JDK, JRE, and JVM?
Ans-
JVM:
JVM is an acronym for Java Virtual Machine; it is an abstract machine which provides the runtime environment in which Java bytecode can be executed. It is a specification which specifies the working of Java Virtual Machine. Its implementation has been provided by Oracle and other companies. Its implementation is known as JRE.

JVMs are available for many hardware and software platforms (so JVM is platform dependent). It is a runtime instance which is created when we run the Java class. There are three notions of the JVM: specification, implementation, and instance.

JRE:
JRE stands for Java Runtime Environment. It is the implementation of JVM. The Java Runtime Environment is a set of software tools which are used for developing Java applications. It is used to provide the runtime environment. It is the implementation of JVM. It physically exists. It contains a set of libraries + other files that JVM uses at runtime.

JDK:
JDK is an acronym for Java Development Kit. It is a software development environment which is used to develop Java applications and applets. It physically exists. It contains JRE + development tools. JDK is an implementation of any one of the below given Java Platforms released by Oracle Corporation:

Standard Edition Java Platform
Enterprise Edition Java Platform
Micro Edition Java Platform

Q4.What is JIT compiler?
Ans-
Just-In-Time(JIT) compiler: It is used to improve the performance. JIT compiles parts of the bytecode that have similar functionality at the same time, and hence reduces the amount of time needed for compilation. Here the term “compiler” refers to a translator from the instruction set of a Java virtual machine (JVM) to the instruction set of a specific CPU.

Q5.What are the main differences between the Java platform and other platforms?
Ans-
There are the following differences between the Java platform and other platforms.

Java is the software-based platform whereas other platforms may be the hardware platforms or software-based platforms.
Java is executed on the top of other hardware platforms whereas other platforms can only have the hardware components.

Q6.What gives Java its ‘write once and run anywhere’ nature?
Ans-
The bytecode. Java compiler converts the Java programs into the class file (Byte Code) which is the intermediate language between source code and machine code. This bytecode is not platform specific and can be executed on any computer.

Q7.What is classloader?
Ans-
Classloader is a subsystem of JVM which is used to load class files. Whenever we run the java program, it is loaded first by the classloader. There are three built-in classloaders in Java.

Bootstrap ClassLoader: This is the first classloader which is the superclass of Extension classloader. It loads the rt.jar file which contains all class files of Java Standard Edition like java.lang package classes, java net package classes, java.util package classes, java.io package classes, java.sql package classes, etc.
Extension ClassLoader: This is the child classloader of Bootstrap and parent classloader of System classloader. It loads the jar files located inside $JAVA_HOME/jre/lib/ext directory.
System/Application ClassLoader: This is the child classloader of Extension classloader. It loads the class files from the classpath. By default, the classpath is set to the current directory. You can change the classpath using “-cp” or “-classpath” switch. It is also known as Application classloader.

Q8.What is the platform?
Ans-
A platform is the hardware or software environment in which a piece of software is executed. There are two types of platforms, software-based and hardware-based. Java provides the software-based platform.

Q9.Is delete, next, main, exit or null keyword in java?
Ans-
No.

Q10.If I don’t provide any arguments on the command line, then what will the value stored in the String array passed into the main() method, empty or NULL?
Ans-
It is empty, but not null.

Meet The Experts For Better Guidence : https://nareshit.com/core-java-online-training/

Comments

Popular posts from this blog

NDT Stands for Non-Destructive Testing. In Other Words

 NDT Stands for Non-Destructive Testing. In Other Words, It Is A Way of Testing Without Destroying. This Means That the Component- The Casting, Weld or Forging, Can Continue to Be Used and That the Nondestructive Testing Method Has Done No Harm. In Today's World Where New Materials Are Being Developed, Older Materials and Bonding Methods Are Being Subjected to Higher Pressures and Loads, NDT Ensures That Materials Can Continue to Operate to Their Highest Capacity with The Assurance That They Will Not Fail Within Predetermined Time Limits. NDT Can Be Used to Ensure the Quality Right from Raw Material Stage Through Fabrication and Processing to Pre-Service and In-Service Inspection. Apart from Ensuring the Structural Integrity, Quality and Reliability of Components and Plants, Today NDT Finds Extensive Applications for Condition Monitoring, Residual Life Assessment, Energy Audit, Etc. There Are Many NDT Techniques/Methods Used, Depending On Four Main Criteria:        

Why Do You Need to Hire A Dynamics 365 Implementation Partner?

With the introduction of Microsoft Dynamics 365, the older versions of the ERP and CRM solution has taken a back seat, and with that a new batch of professionals have made their way into the industry: The Dynamics 365 Implementation Partners . However, a lot of existing users are hesitant about seeking their assistance and think it would suffice them to rely on the in house IT professionals for implementation and other relative processes. Here we will discuss the three scenarios where you may want to hire a Dynamics 365 Service Partner . Three reasons why you need to hire a Dynamics 365 Implementation Partner: 1.      Your organization needs to migrate to cloud ERP: even though it appears a bit too much for an organization to migrate all its IT-intensive resources to a cloud platform, it is becoming almost mandatory with ERP solutions. This is because ERP requires a certain amount of integration capabilities and flexibility which can hardly be achieved with the traditional on pre

Solution to AVG Support Service is AVG Not Running: - www.avg.com/retail

In such cases, it is important for every user to use efficient steps that would not solve the problem but it would also take them to the solution quickly. We have listed some steps that would assist the users in solving the problem and we would also suggest users surf through our website to get more interesting information about the products of www.avg.com/retail .   AVG provides complete security to the systems of the users. It is easily available for Windows, Android and for Mac and even for MacBook Pro. The main task of downloading the AVG antivirus is to install it properly in the system so that it runs successfully without causing, any further error. The “AVG Service is not running issue” occurs when users have mistaken in the process to Install AVG Antivirus in PC or they have not followed the correct steps or have missed some important steps related to the settings of the systems to www.avg.com/retail 2019 Install .   Steps to Solve AVG Service is not Running Issue First of a